?

Log in

schrijverstournee Kuala Lumpur en Makassar juni 2011 dag 6

« previous entry | next entry »
Feb. 3rd, 2012 | 02:36 pm

Maandag 13 juni 2011

’s Ochtends vroeg vertrekken we moe en tevreden naar het vliegveld en vliegen we naar Makassar, waar het volgende onderdeel van de tournee gaat plaatsvinden. Hoewel de afstand niet groot is, zijn we toch de hele dag onderweg. Aangekomen in Makassar moeten we omschakelen: het hotel is minder aangenaam dan in Kuala Lumpur – vieze lakens en handdoeken, moeilijker internetverbindingen, slechter ontbijt, minder gunstige ligging. Na dagenlang harmonie en vrolijkheid ontstaan nu als gevolg van de hitte en de vermoeidheid de eerste kleine wrijvingen, die gelukkig ook weer snel verdampen als de groep weer enigszins geacclimatiseerd is.

In het hotel krijgen we allemaal gehoofddoekte studentes toegewezen die optreden als onze persoonlijke begeleiders. Zij worden geacht onze vragen te beantwoorden, maar zijn daarvoor te verlegen of spreken te slecht Engels. Het onhandige van dit systeem is dat de groep waarin we ons bewegen ineens verdubbeld is in aantal – dit werkt erg vertragend. Maar alles went en al gauw vinden we een vorm om met deze meisjes om te gaan: we gaan steeds lachend met ze op de foto.

We krijgen heel even de tijd ons om te kleden en worden dan weer de bus ingestuurd voor de persconferentie en het kennismakingsdiner van alle betrokkenen bij het festival. Er wordt geen alcohol geschonken – even wennen voor ons soort mensen. Lily en Ton houden een openingsspeech, de schrijvers stellen zich voor aan de pers.


links organisator en schrijver Lily Yulianti Farid, met naast haar twee lokale schrijvers

Tijdens het voorstelrondje blijkt hoezeer onze groep schrijvers door de afgelopen dagen al op elkaar ingespeeld zijn geraakt: we spelen elkaar ballen toe die de volgende kan inkoppen en hebben de lachers al gauw op onze hand, waardoor het ijs meteen gebroken is.

Terug bij het hotel proberen we nog een avondwandeling te maken, met als bestemming een café waar bier te verkrijgen is. Het wordt een lange wandeling door een stad die wederom niet op voetgangers is ingericht, met langsstuivend verkeer en irritaties over de luidruchtige Australische die zich bij onze groep heeft gevoegd en voor wie met name Gunduz sterk allergische reacties vertoont. Ik moet hem beloven haar uit zijn buurt te houden, wat nog flink ingewikkeld blijkt want zij is net een kat die het liefst op schoot springt bij de grootste kattenhater in het gezelschap.

Link | Leave a comment | Share

Comments {0}